Duurzaamheid

Evitaa vindt het belangrijk om in beweging te blijven, in beweging fysiek, maar ook met de maatschappij en wat er voor nodig is om samen onderdeel te (blijven) maken van een gezonde maatschappij. Verduurzaming belangrijk is voor de zorgsector, en daar dragen wij als organisatie op diverse manieren aan bij.

Onze cliënten vinden het vaak lastig om alle wet en regelgeving in de gaten te houden en dit op te volgen. Waarom we met elkaar zaken anders aan gaan pakken is soms lastig te volgen en leidt dikwijls tot onbegrip.

Educatie en voorlichting is een onderdeel van de hulpverlening die Evitaa biedt. Begeleiders van Evitaa zijn zich bewust van de voorbeeldfunctie die zij hebben naar onze cliënten, een betere bewustwording begint daarom bij hen.

Zo is onze organisatie zich bewust van afval scheiden en beperken, niet zomaar iets uitprinten en bewust zijn in welke mate duurzaamheid van belang is voor onszelf, de cliënten en de maatschappij. Voor nu hebben we afgesproken dat we minder printen en meer digitaal werken.

Daarnaast ondersteunen we onze cliënten om afval te scheiden, wij doen dit door hen duidelijk te maken wat het hen oplevert financieel, immers een goede afvalscheiding leidt tot minder restafval en kosten, maar ook wat het bijdraagt in het groter geheel. Ook het beperken van voedselverspilling en oog houden voor energiebesparing brengen we onder de aandacht bij hen. Bij enkele cliënten wordt energiebesparing inzichtelijk gemaakt om er extra aandacht aan te geven. Gezien de veelal LVB-cliënten van Evitaa ligt de kracht in herhaling.

De medewerkers proberen daar waar het kan op de fiets naar afspraken te gaan en bij afspraken met cliënten zoveel mogelijk te lopen of te fietsen. Er wordt op breed vlak kritisch gekeken en per individu bespreekbaar gemaakt of er maximaal efficiënt wordt gewerkt en waar verbetering mogelijk is. Dit draagt bij aan de CO2 uitstoot maar tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een gezonde levenswijze.

De medewerkers van Evitaa houden oog voor zinnige zorg. Dus enkel het leveren van zorg die nodig is, daar waar het nodig is. O.a. in team overleggen, casuïstiek besprekingen en MDO’s wordt het onderwerp ‘minder zorg waar het passend is en op een veilige manier kan’ besproken. Op deze manier houden wij oog voor het verlagen van (eventuele onnodige) zorg zodat de zorg betaalbaar blijft.